Pojďte s námi do Betléma! V létě

Home » Archiv aktualit » Pojďte s námi do Betléma! V létě

Datum vydání: 1. 8. 2012

Není betlém jako Betlém. Ten hlinecký Betlém je soubor roubených a zděných domků, které si zde postavili drobní městští řemeslníci v první polovině 18 století. Jednotlivé objekty Betléma procházejí díky podpoře 42 milionů korun z evropských fondů postupně opravami. V současné době probíhá také obnova zeleně v předzahrádkách domků a zkvalitňuje se zázemí pro návštěvníky.

Na prohlídku skanzenu Veselý Kopec můžou návštěvníci zavítat už od roku 1972. Historie osady Veselý Kopec se datuje od první poloviny 16. století, kdy byla domovem drobných rolníků, kteří zde hledali způsob své obživy. V současné době zde najdete téměř třicet volně rozptýlených objektů, které tvoří osadu přinášející svědectví o životě, práci a zábavě drobných rolníků 19. a 20. století. K vidění jsou budovy jako špýchar, ovčín, výměnek, čtyřboká stodola pokrytá šindelem, zvonička z Jeníkova, usedlost z Lezníku, haltýř se studánkou, suška ovoce ze Stříteže, suška lnu, hájenka z Kozojed, včelín, vodní olejna z Damašku, mlýn, usedlost z Mokré Lhoty, stupník na tlučení třísla, výměnek ze Širokého Dolu aj.

V letošním roce na vás čeká novinka – expozice vesnických masopustních obchůzek a masek na Hlinecku a také spousta již tradičně pořádaných kulturních akcí. Masopustní obchůzky byly zapsány do Reprezentativního seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva organizace UNESCO v roce 2010. Jejich expozici podpořil v grantovém programu Pardubický kraj.

zdroj: Pardubický kraj

Objekty

Pojďte s námi do Betléma! V létě, zdroj: Pardubický kraj Pojďte s námi do Betléma! V létě, zdroj: Pardubický kraj