Hlinecký Betlém připomíná české tradice

Home » Archiv aktualit » Hlinecký Betlém připomíná české tradice

Datum vydání: 24. 10. 2012

Roubenky a zděné chalupy z 18. století vzdálené jen pár metrů od rušné komunikace, novodobých obchodů a restaurací v centru města, to je hlinecký Betlém připomínající tradiční českou kulturu. Na jeho oživení se 29 miliony korun podílel regionální operační program Severovýchod, tři miliony přidalo město. Skanzen se znovu otevřel veřejnosti 24. srpna.

Místo starobylých domků mělo už pár desítek let stát parkoviště nebo obchodní dům. Plány města předcházející sametovou revoluci se však podařilo hlineckým patriotům změnit. A tak se unikátní areál zachoval. Díky evropským dotacím z ROP Severovýchod se v hlineckém Betlémě zrekonstruovaly dva domy, vzniklo nové turistické informační centrum se stálou expozicí dřevěných hraček, které vyrábí Zdeněk Bukáček z Krouny a Karel Makovský z Dědové. Rekonstrukcí prošla i historická lávka přes Chrudimku a několik dřevěných mostků. Vyměnila se také střecha na domku, v němž sídlí výtvarníci hlinecké ZUŠ.

„Betlém je živá památka, která potvrzuje, že v Hlinsku žijí lidé se vztahem ke svému domovu. Pro další generace, ale i pro nás je určitě lepší vidět skutečné domy na místech, kde stávaly před mnoha lety, než si je prohlížet v kronikách,“ řekla při srpnovém otevření areálu předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Hlinecký skanzen patří spolu s nedalekým Veselým Kopcem do Souboru lidových staveb Vysočina, jediného muzea v přírodě v Pardubickém kraji. Pokud se chystáte do Hlinska, jeho Betlém nemůžete minout. Bude vám tam dobře.

zdroj: Destinační společnost Východní Čechy

Objekty

Hlinecký Betlém připomíná české tradice, zdroj: Destinační společnost Východní Čechy