Novinky v Souboru lidových staveb Vysočina před novou sezonou

Home » Archiv aktualit » Novinky v Souboru lidových staveb Vysočina před novou sezonou

Datum vydání: 1. 4. 2015

Ve středu 18. března se v domku č. p. 362 na Betlémě konala tisková konference k zahájení sezony 2015 na památkových objektech nacházejících se v Pardubickém kraji. Při této příležitosti jsme představili novinky, které chystá Soubor lidových staveb Vysočina.

V památkové rezervaci Betlém můžete až do 19. dubna navštívit výstavu Velikonoce na Betlémě. Ve dnech 4. dubna až 6. dubna je připraven doprovodný program v Pickově domě č. p. 178: ukázka tradičních způsobů zdobení kraslic, malování skleněných vajíček a velikonočních ozdob, prodej včelích produktů s dílničkou pro děti. Podrobnosti naleznete nejen na našich webových stránkách, ale také v programu zveřejněném v tomto čísle Hlineckých novin. Na Betlémě jsme pro letošní sezonu rozšířili nabídku speciálních programů určených školám všech stupňů a organizovaným skupinám návštěvníků. V současnosti nabízíme po celý rok deset programů, jejichž témata jsou rozmanitá – souhrnně je označujeme názvem Živá historie. Podrobnosti k programům je možné opět nalézt na webových stránkách. Velkou radost máme z toho, že se nám podařilo ve spolupráci s Katedrou speciální pedagogiky UHK připravit zvláštní program pro návštěvníky se zrakovým postižením. Program Betlém na dotek jim umožní prohlídku roubených domků tak, aby nebyli o nic ochuzeni. Pomocí haptických map, dřevěného modelu a dalších předmětů se mohou seznámit s historií této části Hlinska a životem jejich obyvatel.

V polovině letošního roku na Betlémě v domku č. p. 318 zpřístupníme expozici pilníkářské dílny. Základ pro vybavení jsme získali v Křižánkách od rodiny Votavovy. Dílna bude přibližovat ruční výrobu pilníků, která byla v minulosti na Hlinecku velmi rozšířená.

Návštěvnickou sezonu 2015 na Veselém Kopci zahájí v sobotu 25. dubna program věnovaný především rodinám s dětmi. V jednotlivých objektech budou na návštěvníky čekat výtvarné dílničky (ruční výroba papíru, zhotovování květin z papíru, pečení pečiva), povídání věnované lidovému stavitelství na Hlinecku, lidové pověsti a vyprávění o nadpřirozených bytostech. Díky tomuto programu budete moci nahlédnout do jinak nepřístupných prostorů a sledovat mlýn i pilu v chodu. K ostatním novinkám, které pro letošní rok na Veselém Kopci připravujeme se, jak věříme, vrátíme v dalších číslech Hlineckých novin.   

Ilona Vojancová

Objekty

Novinky v Souboru lidových staveb Vysočina před novou sezonou